Schoolhoeve College ten Doorn wordt agro-ecologisch veebedrijf
De landbouwsector kreeg de laatste jaren met veel veranderingen te maken. Voor scholen is het niet evident om mee te gaan in de huidige tendens naar schaalvergroting en specialisering. Ook de aanleg van de Ring in Eeklo die doorheen de percelen van de schoolhoeve van College ten Doorn zal lopen zorgt voor een extra uitdaging. Zo zal de leer- en werkplek voor de leerlingen op de schoolhoeve worden omgevormd van een gespecialiseerd melkveebedrijf naar een agro-ecologisch veebedrijf op een kleinere bedrijfsoppervlakte. “Op die manier willen we onze leerlingen land- en tuinbouwonderwijs aanbieden gebaseerd op ecologische, economische en sociale duurzaamheid”, zegt voorzitter van het bestuursorgaan Paul De Bruyckere.
Dit sluit aan bij de focus naar duurzame voedselproductie van het Vlaams en Europees landbouwbeleid. “We zullen nog meer samenwerken met professionele melkveehouders uit het Meetjesland zodat onze leerlingen ook voor de gespecialiseerde melkveehouderij van A tot Z opgeleid worden”, aldus de voorzitter.
Naast landbouw- en dierrichtingen biedt onze school als enige Meetjeslandse school ook meerdere tuinbouwrichtingen aan. Zo hebben we op onze campus een gecertificeerd biologisch groentenperceel en serres waar leerlingen van de tweede graad Plant, dier en milieu(technieken) aan de slag kunnen. Zij zorgen ook voor het aanbod van groenten en planten in onze (digitale) serrewinkel. Leerlingen van de derde graad tuinbouw focussen vooral op tuinaanleg- en onderhoud.
Concreet kan je dus op onze school terecht voor een studierichting land- en tuinbouw. Zo kan je in het 6e jaar afstuderen in de richtingen Dier en milieu, Agrotechnieken dier, Groenaanleg en -beheer, Tuinaanleg en -beheer. In het 7e jaar kan je kiezen voor de richtingen Tuinaanleg en -onderhoud en Veehouderij en landbouwteelten. Vanaf schooljaar 2026-2027 worden deze respectievelijk Tuinaanlegger-groenbeheerder en Productiemedewerker dier.